Fruitsorteerlijnen van veiling Zuid-Limburg werken nu veel efficiënter

Nieuwsoverzicht Nieuwsoverzicht News Neuigkeiten Actualités

De veiling Zuid-Limburg in het Nederlandse Margraten wou de capaciteit van haar fruitsorteerlijnen opdrijven. Maar tegelijk ook het aantal kneuzingen van het fruit verminderen. Die kneuzingen waren onvermijdelijk omdat er bij hun vorige flow heel wat heftruckverkeer aan te pas kwam. Wij hielpen hen hun fruitsorteerlijnen efficiënter in te delen en te automatiseren.

Per lijn een capaciteit van 1.000 bakken per uur. Dat was het getal waar de veiling Zuid-Limburg naartoe wou werken. Dat komt neer op twaalf paletten per uur. En omdat de fruitveiling zes lijnen heeft: een toevoer van 72 paletten elk uur.

Dat betekent enorm veel heftruckverkeer rond de fruitsorteerlijnen – niet bepaald bevorderlijk voor de veiligheid en efficiëntie. Maar ook een hoger risico op gekneusd fruit.

Kettingbanen en kleurcodes

Samen met hen zaten we rond de tafel om te kijken hoe dat beter kon. Het resultaat? Een intern transportsysteem opgebouwd uit EMBS-kettingbanen: kunststof kettingen met open structuur. Een systeem afgestemd op de hoge eisen van de voedingsindustrie en de farmasector.

In het magazijn zetten de medewerkers de juiste sorteerdozen of –kratten op de band. Een licht boven de kettingbanen geeft met een kleurcode aan welk type doos of krat ze erop moeten plaatsen.

Vandaar gaat het richting de fruitsorteerlijnen. Daar vullen de sorteerders ze met het juiste fruit en zetten de kratten hun tocht verder naar het eindpunt. Hier worden ze gestapeld en vertrekken ze richting de winkels.

Logisch opgebouwde fruitsorteerlijnen

De flow is nu dus onderverdeeld in verschillende logische stappen. En het traject tussen elk punt verloopt volledig geautomatiseerd.

Een ander groot voordeel is dat de aanvoer nu op één centraal punt gebeurt. Dat betekent dat het kriskras heftruckverkeer in veiling Zuid-Limburg definitief tot het verleden behoort.

Hoe kunnen wij u helpen?

Kan de interne flow binnen uw onderneming ook sneller en efficiënter? Maar weet u niet zo goed hoe u uw wensen vertaald krijgt in een goedwerkend intern transportsysteem? Neem contact met ons op. Wij ontzorgen u van het eerste ontwerp tot de uiteindelijke implementatie.