Magazijn inrichten: waarom verregaand automatiseren niet altijd beter is

Nieuwsoverzicht Nieuwsoverzicht News Neuigkeiten Actualités
Magazijn inrichten

“Een bepaald niveau van automatisering is noodzakelijk om efficiënt te zijn. Maar het blijven toevoegen van hardware en/of software vertaalt zich niet direct in betere prestaties.” Dat is één van de conclusies uit een efficiëntie-onderzoek bij 131 warehouses. Uw magazijn inrichten: soms brengen een aantal beperkte investeringen nog het meeste op.

Als het gaat om het inrichten van magazijnen, zien sommigen het groots: een uitgebreid softwarepakket met duizend-en-een functionaliteiten, volledige integratie in een ERP-systeem, een volautomatisch magazijn… Maar er zijn enkele zaken waar u zeker rekening mee moet houden bij het inrichten van uw magazijn.

Magazijn inrichten: een standaardantwoord bestaat niet

Een verregaande automatisatie lijkt wel de standaardoplossing voor een efficiënte magazijninrichting. Maar zo’n standaardantwoord bestaat niet. Net omdat elk magazijn anders is, omdat elk magazijn andere efficiëntie-doelstellingen voorop stelt.

Kleine verbetering, grote impact

Voor een bepaald magazijn kan een doorgedreven automatisatie het antwoord zijn. Maar voor veel warehouses volstaat een beperkt aantal investeringen om de efficiëntie te verhogen. Een andere kijk op uw workflow kan al een heel verschil betekenen: een optimalisatie van hoe een product van punt A naar punt B gaat, een kleine aanpassing aan de opslag…In combinatie met een dosis gezond verstand, zijn dit de ingrepen waarmee u de beste resultaten boekt.

Automotive blijkt minst efficiënt

Een andere vaststelling uit datzelfde efficiëntie-onderzoek: de manier waarop de sectoren consumentenproducten, techniek/industrie en farmacie hun magazijn inrichten, is het meest efficiënt.

Warehouses in de automotive en huishoudelijke apparatuur zijn de slechtste leerlingen van de klas. “Omdat automotive de warehouses zijn waarin veel artikels met een lage omloopsnelheid liggen”, verklaart het onderzoek.

Magazijn inrichten: de beste oplossing?

Wilt u het rendement van uw magazijn verhogen zonder dat u daarvoor tot het uiterste moet gaan? Neem vandaag nog contact met ons op.  En dan kijken we samen wat beter kan.