Verlies jij je job binnenkort aan een robot?

Nieuwsoverzicht Nieuwsoverzicht News Neuigkeiten Actualités

Computers hebben in de loop der jaren heel wat jobs overbodig gemaakt. Door de stijgende automatisering en een nieuwe golf van technologische ontwikkelingen dreigen er ook vandaag weer heel wat jobs te verdwijnen. Volgens wetenschappers van de University of Oxford bestaat dat aantal jobs ongeveer uit 47 procent van  700 verschillende door hen geanalyseerde jobs. Of een bepaalde functie in gevaar is of niet, hangt af van de taken die werknemers moeten uitvoeren en de technische obstakels die voorkomen dat machines of robots het werk kunnen overnemen.

De automatisering van diverse beroepen wordt mogelijk gemaakt door big data en geavanceerde sensoren die de ‘zintuigen’ van robots verbeteren en hen behendiger maken, waardoor ze nu ook meer niet-routinematige manuele taken kunnen uitvoeren.

Taken overnemen

Voor de eerste keer staan dus ook jobs in de transport- en logistieke sector op het spel. Neem bijvoorbeeld de autonome onbemande auto’s die worden ontwikkeld door Google. Ze zijn het perfecte voorbeeld van een nieuwe manier om mensen, zoals vrachtwagenchauffeurs, te kunnen vervangen. Maar ook talrijke bureaujobs zijn niet langer immuun. Algoritmen voor big data betreden nu snel domeinen die voordien afhankelijk waren van patroonherkenning. Hierdoor kunnen robots een brede waaier van niet-routinematige cognitieve taken, typerend voor administratieve jobs, tot een goed einde brengen.

Nog verrassender, ook een groot deel van de dienstverlenende beroepen lopen een groot risico. Zo groeit de markt voor persoonlijke en huishoudelijke robots jaarlijks met 20 procent. Aangezien het voordeel van menselijke arbeid op vlak van mobiliteit en behendigheid zal afnemen, zal het tempo waaraan computers of robots dienstverlenende jobs zullen vervangen merkbaar stijgen.

Veilig?

Veiligere jobs? Dat zijn de jobs waarbij sociale en creatieve intelligentie een basisvereiste is. De meeste management-, zakelijke en financiële beroepen lopen vervolgens weinig gevaar. Hetzelfde verhaal geldt voor werknemers tewerkgesteld in het onderwijs en de gezondheidssector, alsook in de kunst- en mediasector. Ook technische en wetenschappelijke jobs zijn minder gevoelig voor het fenomeen.

De nieuwe generatie computers zullen de komende decennia bijgevolg voornamelijk laaggeschoolde werknemers met een laag inkomen vervangen. Werkgevers zullen kiezen voor een robot die net zo goed kan rijden, klanten kan bedienen en informatie kan opzoeken als een ‘menselijke werknemer’.

Robots en Easy Systems

Dat automatisering almaar stijgt kunnen we bij Easy Systems vast en zeker beamen. Of we dan ook van plan zijn onze werknemers in te ruilen voor robots? Wij kiezen resoluut voor samenwerking!

Bron: jobat.be